Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κυτταρίτιδα

943

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση, πολύ συχνή στις μέρες μας, κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη σαν φλούδα από πορτοκάλι.Δεν εμφανίζεται όμως μόνο σε υπέρβαρους, αλλά και αδύνατοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν κυτταρίτιδα λόγω κακής διατροφής, κληρονομικότητας αλλά και καθιστικής ζωής.

Το μαύρισμα «κρύβει» την κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Λίγο χρώμα μπορεί να την κάνει λιγότερο εμφανή. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι δερματολογικό πρόβλημα και το μαύρισμα βλάπτει το δέρμα.

Προτιμότερο είναι συνεπώς αντί να κάνεις ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ, να καταφύγεις στα προϊόντα αυτομαυρίσματος που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Για λιγότερη κυτταρίτιδα, πρέπει να τρώμε λάιτ τρόφιμα. Μύθος. Αν ο μόνος λόγος για να μειώσεις τα λίπη στη διατροφή σου είναι η κυτταρίτιδα, μην το κάνεις. Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα ή μαγικές δίαιτες που να μπορούν να την εξαφανίσουν.

Τα υπάρχοντα ευρήματα δείχνουν ότι καλύτερη διατροφή για την κυτταρίτιδα είναι αυτή που συνιστάται για καλή υγεία. Φρόντισε, λοιπόν, να επιλέγεις πρωτίστως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ακατέργαστους υδατάνθρακες (λ.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά κτλ) και άπαχες πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρι, πουλερικά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών).

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών, ακόμα και τα πιο γνωστά φωτομοντέλα και ηθοποιοί του Χόλιγουντ, έχουν κυτταρίτιδα.

Η γυμναστική είναι «φάρμακο» για την κυτταρίτιδα. Μύθος και αλήθεια. Το σωματικό λίπος που δημιουργεί την κυτταρίτιδα τείνει να συσσωρεύεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να επιδεινώνεται με την ηλικία.

Η γυμναστική μπορεί να αμβλύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως, εκτός κι αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά από την παιδική ηλικία.

Μολονότι, λοιπόν, η συστηματική γυμναστική δεν μπορεί να «διορθώσει» πλήρως το δέρμα ή να το απαλλάξει εντελώς από την εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού, μπορεί να κάψει γενικώς σωματικό λίπος και να ενισχύσει τον μυϊκό τόνο. Συνεπώς, δεν χάνεις τίποτα να την δοκιμάσεις.

Για καλύτερα αποτελέσματα να συνδυάζεται αεροβικές ασκήσεις (λ.χ. τρέξιμο, ποδηλασία) με ασκήσεις για δύναμη (λ.χ. βαράκια).

Το αδυνάτισμα βελτιώνει την κυτταρίτιδα. Αλήθεια και μύθος. Αν είσαι υπέρβαρη, το αδυνάτισμα μπορεί να βελτιώσει κάπως την κυτταρίτιδα.

Αν όμως το σωματικό σου βάρος είναι ήδη εντός των φυσιολογικών ορίων, εάν το παρακάνεις θα την κάνει να φαίνεται πιο έντονα.

Οι άντρες σπανίως εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Είναι άδικο, βέβαια, γιατις γυναίκες, αλλά αληθεύει πως η κυτταρίτιδα είναι πρωτίστως γυναικείο πρόβλημα.

Πιστεύεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στις ορμόνες: η συσσώρευση υποδορίου λίπους πιστεύεται ότι είναι ο τρόπος που έχει ο γυναικείος οργανισμός για να εξασφαλίζει ότι θα διαθέτει επαρκή αποθέματα που θα χρειασθεί στην εγκυμοσύνη.

Οι παχύσαρκοι άντρες και όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα γυναικείων ορμονών στον οργανισμό τους επίσης μπορεί να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Τα αντισυλληπτικά επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Μύθος. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι εφ’ όσον η κυτταρίτιδα επηρεάζεται από τις ορμόνες, τα αντισυλληπτικά λογικά θα την επιδεινώνουν αφού περιέχουν ορμόνες. Ωστόσο δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη επ’ αυτού.

Το ίδιο ισχύει για το στρες, το οποίο επίσης κάποιοι επιστήμονες θεωρούν συμβάλλοντα παράγοντα.

Οι ειδικές λοσιόν και κρέμες θεραπεύουν την κυτταρίτιδα. Μύθος και αλήθεια. Πολλές καλλυντικές κρέμες και λοσιόν υποτίθεται ότι διαλύουν το συσσωρευμένο λίπος και θεραπεύουν την κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα μόνο από αυτά (ιδίως όσα περιέχουν καφεΐνη), μπορεί να την βελτιώσουν κάπως.

Η δράση τους, όμως, είναι παροδικά, διότι η όποια βελτίωση φθίνει εντός λίγων ωρών. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθούν «θεραπείες» της κυτταρίτιδας.

Η περιτύλιξη (wrap) βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μύθος και αλήθεια. Είτε τυλίγεις τους μηρούς σου στο σπίτι είτε πηγαίνεις σε spa, η περιτύλιξη με αιθέρια έλαια βοτάνων μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά και πάλι παροδικά.

Η περιτύλιξη γίνεται με συγκεκριμένα βότανα, άλλα εκ των οποίων προκαλούν «συρρίκνωση» της κυτταρίτιδας και άλλα ενυδατώνουν καλά το δέρμα και το «φουσκώνουν» ελαφρώς, με συνέπεια να φαίνεται λιγότερο η κυτταρίτιδα.

Ωστόσο, μην έχεις πολύ μεγάλες προσδοκίες: η δράση τους δεν διαρκεί επί εβδομάδες, αλλά συνήθως λίγες ημέρες.

Τα λέιζερ θεραπεύουν την κυτταρίτιδα. Αμφίβολο. Το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό, διότι έως τώρα δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά για το αν η επίδρασή τους είναι παροδική, παρατεταμένη ή μόνιμη.

Αμφιβολίες υπάρχουν επίσης για την λιποαναρρόφηση, διότι κατ’ αυτήν αφαιρείται λίπος βαθιά μέσα στο σώμα και όχι αυτό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα προκαλώντας την κυτταρίτιδα, οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να την επιδεινώσει.