Εμμηνόπαυση: Τι είναι, πότε ξεκινά και ποια συμπτώματα θα αντιμετωπίσω;

654

Η εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη).

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο γεγονός στη ζωή της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την περίοδο που είναι ικανή για αναπαραγωγή στην μη αναπαραγωγική περίοδο. Θεωρείται ότι μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση όταν η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει για ένα έτος λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών.

 

Συμπτώματα

1. Αλλαγή στην περίοδο: Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2. Εξάψεις: Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70 % των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για αρκετά χρόνια.

3. Νυχτερινή εφίδρωση: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’ αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά;

4. Ξηρότητα ή ερεθισμός στον κόλπο: Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να έχει φαγούρα και να είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.

5. Ίλιγγος, ταχυπαλμίες: Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6. Προβλήματα στην ούρηση: Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7. Αναίτια μελαγχολία: Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών

8. Νευρολογική αστάθεια: Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία ,ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, ή κόπωση και το στρες.

9. Αδιαφορία για το σεξ: Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

10. Αυπνίες: Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11. Άλλα ανεξήγητα συμπτώματα: Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.

 

Πότε ξεκινά;

Με βάση την Μassachusetts Women’s Health Study:

  • Μέση ηλικία έναρξης περιεμμηνόπαυσης: 46 έτη
  • Ηλικία έναρξης για το 95% των γυναικών: 39-51
  • Μέση διάρκεια περιεμμηνόπαυσης: 5 έτη
  • Διάρκεια για το 95% των γυναικών: 2-8 έτη
  • Μέση ηλικία εμμηνόπαυσης: 51,3 έτη