Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αφαίρεση των τατουάζ

709

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γύρω μας επιλέγουν να αποτυπώσουν επάνω στο δέρμα τους ένα ή περισσότερα τατουάζ. Τα σχέδια και τα μεγέθη ποικίλουν ενώ οι τεχνικές της δερματοστιξίας διαρκώς εξελίσσονται δίνοντας τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες τους.

Στατιστικά λοιπόν, η αύξηση των τατουάζ, οδήγησε και στην αύξηση της επιθυμίας αφαίρεσής τους. Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το μετανιώνουν, ενώ το 30% καταλήγουν στο να θέλουν να το αφαιρέσουν. Η αφαίρεση γίνεται με εξειδικευμένα, παλμικά Lasers.

Η ενέργεια εκπέμπεται από το εξειδικευμένο Laser σε ελάχιστο χρόνο, σπάζοντας τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα. Τα τμήματα αυτά με τη σειρά τους απομακρύνονται σταδιακά από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, χωρίς να προκαλείται ερεθισμός ή βλάβη στο υπόλοιπο δέρμα.

Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο εύκολα είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο, το μπλε και το πράσινο, ενώ δύσκολα αφαιρείται το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι σχεδόν ανώδυνη, με την χρήση τοπικών αναισθητικών κρεμών, οι οποίες εφαρμόζονται λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα όμως εξαρτώνται  από πολλούς παράγοντες όπως είναι το είδος της χρωστικής, η παλαιότητα του τατουάζ, αν αυτός που το έκανε ήταν επαγγελματίας ή ερασιτέχνης και φυσικά η περιοχή που έγινε, καθώς και η ποιότητα του δέρματος.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε άτομα με ανοιχτό τύπο δέρματος, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Στα άτομα με σκούρο τύπο δέρματος υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει αχνό το περίγραμμα του τατουάζ και μετά την εφαρμογή του laser. Όσο πιο παλιό είναι ένα τατουάζ τόσο λιγότερες συνεδρίες αφαίρεσης απαιτούνται.

Περίπου 4-6  συνεδρίες, κάθε δύο μήνες, για άτομα με τατουάζ άνω των 5 χρόνων είναι αρκετές για την ομαλή και αποτελεσματική αφαίρεση τους. Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι αν υπάρχουν παρενέργειες στην αφαίρεση των τατουάζ. Με τα εξελιγμένα laser και τη σωστή μετεπεμβατική φροντίδα, δηλαδή με τη χρήση τοπικών αντιβιοτικών και επουλωτικών σκευασμάτων και κρεμών, δεν υπάρχουν παρενέργειες.