Ντομάτες με αυγά μάτια…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

180

Τις ντομάτες με αυγά τις ξέρουμε, είτε ως στραπατσάδα, είτε ως καγιανά, εγώ σας την έχω δώσει την συνταγή, σήμερα όμως θα την φτιάξουμε όχι με χτυπητά αυγά, αλλά με αυγά μάτια και χωρίς τυρί φέτα μέσα.

Για να την θυμηθούμε λίγο…

Στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα από την Αρκαδία που κατάγομαι, την φτιάχνουν μόνο με ντομάτα και αυγά χτυπημένα, τα τελευταία χρόνια όμως πρόσθεσαν τυρί φέτα.

Εδώ στην Κρήτη, την δεύτερη πατρίδα μου, την φτιάχνουν με ντομάτα, κολοκυθάκι ψιλοκομμένο και λίγη θρυμματισμένη φέτα.

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε…

Θα χρειαστούμε ντομάτες, αλατοπίπερο, λίγη ξερή ρίγανη, λίγο ξερό θυμάρι, λάδι και αυγά.

Θα τρίψουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και θα τις βάλουμε σκέτες στο σκεύος μας να ψηθούνε λίγο, όταν αρχίσουν να στεγνώνουν όχι πολύ, ρίχνουμε τα μυριστικά, το αλατοπίπερο και το λάδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν με το λαδάκι τους αυτή την φορά.

Όταν αυτή η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη, φαίνεται με το μάτι, είναι χυλωμένη, τότε ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ολόκληρα για να ψηθούν ως μάτια.

Σε σιγανή σιγανή φωτιά αφήνουμε να ψηθούν από κάτω και σιγά σιγά ρίχνουμε λαδάκι για να ξεροψήσουμε και τον κρόκο.

Αυτό το φαγητό είναι ένα ποίημα, ένας ζωγραφικός πίνακας…

Συνοδεύουμε με χόρτα βραστά, του καλοκαιριού είναι τα βλίτα, η με μια ωραία κρητική σοφεγάδα ( στο αρχείο του donna.gr θα την βρείτε, όπως και στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί).

Τις ποσότητες τις κανονίζετε εσείς ανάλογα με το πόσοι τρώτε!!

Απολαύστε το!!!!

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter    #timageirevounpaliavrio