Παρασκευή και 13, γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

193

Παρασκευή και 13 Οκτωβρίου σήμερα και ήδη πολλοί δεν αισθάνονται και πολύ βολικά με τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που θεωρείται συνώνυμο της γρουσουζιάς και της κακοτυχίας Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πώς προέκυψε η Παρασκευή και 13 κάθε μήνα να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την κακοτυχία που σέρνει πίσω της η συγκεκριμένη ημέρα εμφανίζονται κατά το 19ο αιώνα. Πριν από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια «τύχη» είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές δημοφιλείς ιστορίες σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας αυτής:

  • Για παράδειγμα, ο Μυστικός Δείπνος με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = «κακό» και malum = «μήλο»).
  • Βεβαίως, οι Αγγλοσάξονες ψυχίατροι φρόντισαν να δώσουν και επίσημη ονομασία στο φόβο που προκαλεί η Παρασκευή και 13 και την ονόμασαν: paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία).