Γενικοί μύθοι για το μαστό της γυναίκας

50
Δρ. Στέφανος Παππάς* – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού

Ο μαστός, εκτός από στιβαρό και αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας, είναι ένα ευαίσθητο όργανο το οποίο θέλει προσοχή και όχι φόβο.

1) Μύθος: Ο μαστός μου δεν αλλάζει μετά την εφηβεία.

Ο μαζικός αδένας συνεχίζει να αλλάζει και μετά την εφηβεία και σε μερικές γυναίκες αυξάνεται σε μέγεθος ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Διάφορα ορμονικά ερεθίσματα ευθύνονται για αυτό.

2) Μύθος: Οι πυκνοί μαστοί είναι παθολογικοί.

Ο πυκνός μαστός είναι ένας φυσιολογικός μαστός και αποτελεί το αποτέλεσμα ορμονικών και κληρονομικών επιδράσεων στη γυναίκα. Ο πυκνός μαστός όμως είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη κακοήθειας.

3)  Μύθος: Ψηλαφήσατε ένα ογκίδιο στο στήθος σας, αυτό σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια: Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος. Αλλά αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας, δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσετε

4) Η λήψη εξωγενών ορμονών δεν επηρεάζει το μαστό.

Η εξωγενής χορήγηση ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) έχει την ίδια επίδραση στον ανθρώπινο μαστό όπως και οι ενδογενείς ορμόνες (δηλ αυτές που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα). Η οδός χορήγησης δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Δηλαδή είτε η γυναίκα λαμβάνει δισκία, είτε κολπικές κρέμες, είτε λοσιόν τα αποτελέσματα στο μαστό είναι σχεδόν τα ίδια.

3) Μύθος: Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια: Η μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού) παραμένει προς το παρόν ο χρυσός κανόνας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

5) Μύθος: Η ρύση θηλής είναι πάντα παθολογική.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αλλά και λίγο μετά τη γαλουχία μπορεί να υπάρχει εκροή γάλακτος από το μαστό και αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης, ρύση από τη θηλή μπορεί να συμβεί και στην εφηβεία λόγω ορμονικών επιδράσεων.

6) Μύθος: Ο πόνος στο μαστό μεταφράζεται σε πρόβλημα

Συνήθως οφείλεται στις ορμονικές επιδράσεις στο μαστό και δεν κρύβει κάποια παθολογία. Ίσως ειναι πιο έντονος σε μια συγκεκριμένη φάση του κύκλου, λίγο πριν την εμμηνορυσία (κυκλική μασταλγία). Κάποιες φορές καλοήθεις καταστάσεις όπως μια κύστη ή ένα ινοαδένωμα μπορούν να προκαλέσουν μασταλγία.

7) Μύθος: Έχω ενθέματα σιλικόνης στο μαστό μου, δεν μπορώ να υποβληθώ σε μαστογραφία.

Είναι αλήθεια ότι τα ενθέματα σιλικόνης επηρεάζουν την ποιότητα της μαστογραφίας. Όμως, υπάρχουν ειδικές λήψεις που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε το μαστό σας με μαστογραφία.

8) Μύθος: Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.

Αλήθεια: Δεν μπορεί να μεταδοθεί ο καρκίνος του μαστού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.


* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 
Περισσότερες πληροφορίες:

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here