Κύστες στις ωοθήκες: Πόσο «αθώες» είναι;

1592
Δρ. Στέφανος Παππάς* – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού

Μία στις δυο γυναίκες θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της κάποια κύστη στην ωοθήκη της. Οι κύστες ωοθηκών πρόκειται συνήθως για απλές κύστες, οι οποίες περιέχουν μόνο ορό και εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Όταν όμως οι κύστες ωοθηκών περιέχουν συμπαγή στοιχεία, τότε χρειάζονται πιο ενδελεχή έλεγχο.

Παρόλο που οι νεαρές γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κύστες, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και φεύγουν χωρίς θεραπεία. Ορισμένες κύστες μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας/ πίεσης στην κοιλιακή χώρα.

Λιγότερο συνήθεις είναι οι ανώμαλες κύστες, οι οποίες εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα στην ωοθήκη. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις αλλά υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινογενείς.

Συμπτώματα κύστης στην ωοθήκη

Η κύστη στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Τα συχνότερα που έχουν παρατηρηθεί είναι:

o    Διαταραχές στην περίοδο

o    Πόνος χαμηλά στην κοιλιά (κατά την περίοδο, την επαφή ή και σε άσχετο χρόνο)

o    Ορμονικές διαταραχές

o    Πρήξιμο, βάρος ή φούσκωμα στην κοιλιά

o    Πόνος στον μαστό

o    Αυξημένη τριχοφυΐα ή ακμή

Τρόποι διάγνωσης

Υπέρηχοι: το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και στέλνει υπερηχητικά κύματα μέσα από τα όργανα, εμφανίζοντας τυχόν ανωμαλίες στο κομπιούτερ και στο ραδιογράφο.

Εξέταση της κοιλιακής χώρας: ο γιατρός πιέζει την κοιλιά σας για να νιώσει το μέγεθος και σχήμα των ζωτικών οργάνων.

Εξετάσεις αίματος: Χρησιμοποιούνται ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών

Ερωτήματα σας:

  1. Ποιες κύστεις είναι αναγκαίο να αφαιρούνται;

Τα κυσταδενώματα και συνήθως οι κύστεις που επιμένουν. Η αφαίρεσή τους συστήνεται επειδή δημιουργούν ένα φλεγμονώδες περιβάλλον γύρω από την ωοθήκη (φλεγμονώδης διήθηση) που μπορεί να τη βλάψει σοβαρά.

  1. Θα πειραχτούν οι ωοθήκες από την επέμβαση;

Μόνο αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη, είναι κολλημένη στην ωοθήκη ή την έχει συμπεριλάβει ολόκληρη θα χρειαστεί ίσως να αφαιρεθεί και η ωοθήκη.

  1. Oι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν κύστεις;

Oι γυναίκες αυτές έχουν σπάνια κάποιες κύστεις που έχουν μείνει στις ωοθήκες για χρόνια από όταν βρίσκονταν στην αναπαραγωγική ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμο, για λόγους ασφαλείας, να γίνεται μία περαιτέρω διερεύνηση με αιματολογικές εξετάσεις.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε:

Αιφνίδιο, σοβαρό κοιλιακό ή πυελικό πόνο

Πόνο συνοδεύεται από πυρετό ή εμετό

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή


* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 
Περισσότερες πληροφορίες: