Θεωρούνται υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά στην πραγματικότητα…

959

Μόλις ανέβει μια φωτογραφία στο Instagram με #vegan dinner αμέσως τρέχουν στο μανάβικο να αγοράσουν κατσαρό λάχανο και σελινόριζα. Όταν μια έρευνα παρουσιάσει το λάδι καρύδας σαν τη λύση για τη γήρανση της επιδερμίδας, αρχίζουν όλες και πασαλείβουν το πρόσωπό τους μ’ αυτό. Γίνεται ένα tweet σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φιστικιών σε σχέση με τις καρδιακές παθήσεις, και οι άντρες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν ποσότητες φυστικοβούτυρο.

Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε. Κάποιος βαφτίζει κάτι “υγιεινό” και το ακολουθούμε με τυφλή εμπιστοσύνη!

Αν κάτι ειπωθεί στις ειδήσεις είναι και σωστό…;

Όχι απαραίτητα!

Καιρός είναι να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να διαχωρίσουμε τι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και τι εντάσσεται ουσιαστικά στην “διατροφομανία”.

1. Εξωτικές υπερτροφές (superfoods): Chia, Maca, Σπιρουλίνα, Κακάο, Goji berries. Κάθε μήνα εμφανίζεται ένα νέο superfood που υπόσχεται να σου αλλάξει τη ζωή. Είναι όλες αυτές οι εξωτικές τροφές πράγματι θαυματουργές ή είναι απλά μια μόδα; Η απάντηση είναι διττή. Πράγματι, τα superfoods έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, το κακάο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο (έτσι δικαιολογείται και ο πόθος για σοκολάτα τις “ιδιαίτερες μέρες του μήνα”). Τα Goji berries είναι γεμάτα βιταμίνη C (500 φορές περισσότερο από το πορτοκάλι) και χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα.

Το ερώτημα όμως είναι “Μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην δίαιτά μου;”. Καταρχάς, μόνο αν τρως απολύτως ισορροπημένα. Αν καθημερινά βρίσκεσαι ανάμεσα σε κατεργασμένες τροφές και καταναλώνεις αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη, η προσθήκη μερικών σπόρων Chia ή Goji berries, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Αντί να χρησιμοποιείς τα superfoods σαν πανάκεια, προσπάθησε να τα ενσωματώσεις ως συμπληρώματα διατροφής σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Υπάρχουν εξαιρετικές τροφές, χωρίς τον τίτλο superfoods, όπως τα πράσινα λαχανικά, ο άγριος σολομός, οι γλυκοπατάτες και το αβακάντο.

2. Συμπληρώματα διατροφής

Πολλά συμπληρώματα διατροφής στο εμπόριο είναι απλά άχρηστα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των σκευασμάτων περιέχει ακάθαρτα πρόσθετα, όπως πληρωτικά, συνδετικά και λιπαντικά. Αυτά τα πρόσθετα αναστέλλουν την αξιοποίηση από το σώμα των θετικών ουσιών που ενδεχομένως περιέχουν. Έτσι, μάλλον φαίνεται ότι είναι “δώρον άδωρο”. Τα συμπληρώματα ακριβώς όπως τα superfoods καταναλώνονται χωρίς σκέψη και πολλές φορές χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα διατροφής που να θεραπεύει την κακή διατροφή. Κάποια μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά στον οργανισμό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από μια επίσκεψη στον γιατρό.

3. Μοδάτες δίαιτες

Λόγω της μοναδικότητας του καθενός και της γενετικής μας ιδιαιτερότητας, είναι αδύνατο να υπάρξει η τέλεια και ενιαία αποδεκτή δίαιτα. Οι δίαιτες όπως η χορτοφαγική, ωμοφαγική κτλ., υπάρχουν για να μας αποδεικνύουν ότι όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί που είναι αδύνατο να τρώμε τα ίδια φαγητά. Παρόλα αυτά είμαστε ενθουσιώδεις και τρέχουμε να υιοθετήσουμε μοδάτες δίαιτες. Γιατί άραγε επηρεαζόμαστε τόσο εύκολα όταν πρόκειται για την υγεία και την διατροφή μας;

Ο πειραματισμός, πάντως, είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στα βέλτιστα αποτελέσματα. Δοκιμάζουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει και βοηθά καλύτερα το σώμα και το πνεύμα μας. Πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι οι ανάγκες μας συνεχώς αλλάζουν. Έτσι και η δίαιτά μας θα πρέπει να προσαρμόζεται αντίστοιχα. Αλλιώς, προετοιμαστείτε για ατονίες και έλλειψη ενέργειας.

4. Θερμίδες

Αν και πλέον έχει περάσει η μόδα της θερμιδομέτρησης, η συνήθεια αυτή έχει καρφωθεί στο υποσυνείδητό μας. Οι διαφημιστές τροφίμων ακόμη επιμένουν να χρησιμοποιούν το σύνολο των θερμίδων προκειμένου να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι “υγιεινές τροφές”… δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο υγιεινές! Αναγράφουν στην συσκευασία “100 θερμίδες μόνο” παραπέμποντας σε κάτι υγιεινό και διαιτητικό. Αμ δε! Σημασία δεν έχουν οι θερμίδες, αλλά τα συστατικά! Αν δίνεις σημασία στα συστατικά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνεις, τότε δεν έχουν καμία σημασία οι θερμίδες. Θεωρώντας βέβαια ότι η καθημερινή κατανάλωση δεν ξεπερνά τις σωματικές σου ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες για την διατροφική αξία των προϊόντων παραμένουν χρήσιμες, περισσότερο όμως αναφορικά με την περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη, κι όχι τις θερμίδες.

5. Δίαιτες αστραπή με χυμούς αποτοξίνωσης

Απομακρυνθείτε άμεσα από τέτοιες πρακτικές. Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό να δίνεται στον οργανισμό σας ένα διάλειμμα από τις διατροφικές σας συνήθειες, αλλά θα πρέπει να προτιμάτε τις δίαιτες που περιέχουν πλήρης τροφές και όχι μόνο “μαγικούς χυμούς”. Επίσης, προσέξτε τις ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν οι χυμοί αυτοί. Επιλέξτε πράσινους χυμούς από προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πράσινα μήλα και λεμόνι.

Συμπερασματικά, επειδή τα μέσα ενημέρωσης βαφτίζουν κάτι υγιεινό δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά. Προσπάθησε πρώτα να ενημερωθείς σχετικά με τις προτεινόμενες τροφές και μετά να αποφασίσεις αν θα τις χορηγήσεις στο πολύτιμο οργανισμό σου!